Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бронзов медал за България от Световното първенство по художествена гимнастика в Каламата

28 Март 2010 / 23:03:55  Емануела Карастоянова
2935 прочитания

Притаен дъх и секунди преди старта, които струват месеци и години тежък труд. Поглед вперен възможно най-високо – там където стигат само взорът и мечтите на една състезателка. Последни думи на треньора, изпращане, старт и прецизно отмервано време, в което всяка дава най-доброто от себе си... Става въпрос не за друго, а за Световното първенство по художествена гимнастика в Каламата. На мястото на събитието, което се проведе от 26-ти до 28-ми март в зала „Тента” беше и www.grreporter.info.  Наблюдавахме  от близо емоциите на треньори и състезатели за да ви ги предадем.

В първенството, което по традиция се организира всяка година (от 1993 година насам) тази година участваха 41 състезателки от 20 държави в индивидуалната програма и  10 отбора от 10 държави в ансамблите. В индивидуалната програма Гърция представиха състезателките Михаела Металиду,  Варвара Филиу, Артемис Гавезу – Кастро и Анастасия Контопиди. Михаела Металиду даде повод за гордост на Гърция като класира страната на 7-мо място във финалите на топка и лента. Гъркинята  донесе радост и на събралата се в залата публика, която бурно аплодираше изпълнението й.  Седемнадесетгодишната солунчанка е в националния отбор от 2005 година, а неин любим орган е лентата. По време на Европейското първенство в Баку тази година тя се класира на 18-то място в индивидуалната програма  (комбинация), на Средиземноморското първенство в Пескара тя зае 5-то място (комбинация), на Световната купа в Киев 17-то (комбинация), а на Световното в Мie 25-то (пак комбинация).

В ансамблите Гърция се класира на 4-то място на обръч и 5-то на въже и лента като даде огромен повод за радост на треньорката на отбора Камелия Дунавска.

Във финалите на индивидуалната програма се класира и кипърската състезателка Христалени Трикомиту, която зае 8-мо място на обръч и лента.

С огромен успех може да се похвали националният отбор на България, който класира страната на 3-то място в ансамблите на обръч и на лента и въже. В индивидуалната програма България участва със състезателките Силвия Митева и Моника Минчева, които се класираха както следва: Силвия Митева -  4-то място на въже и обръч и 1-во на топка,  Моника Минчева -  7-мо място на въже и 6-то на топка.

Ето и медалистите на първенството: в индивидуалната програма 1-во място на лента зае Дария Кондакова от Русия, 2-ро Алия Гараева от Азърбейджан, 3-то Любу Чаркашина от Беларус. На въже на 1-во място се класира отново Далия Кондакова, на 2-ро Станюта Мелитина от Беларус, на 3-то Яна Луконина от Русия. На обръч 1-во място зае Мелитина Станюта, 2-ро Дария Кондакова, 3-то Любу Чаркашина. На топка на 1-во място се класира българката Силвия Митева, на 2-ро Станюта Милитина, на 3-то Дария Кондакова.

В ансамблите 1-во място на обръч зае отборът на Италия, 2-ро отборът на Беларус,  3-то отборът на България. На въже и лента на 1-во място се класира отборът на Беларус, на 2-ро отборът на Италия,  а на 3-то отново отборът на България.

Първенството по художествена гимнастика в Каламата е четвъртото  под ред от общо осемте световни първенства през 2010 година. То е само една „спирка” в класацията на годината за  състезателките и ансамблите, тъй като оценяването им става въз основа на сумирането на оценките на всеки един уред, получени  по време на първенствата през годината. Така в края на годината събралите най-много точки стават победители на съответния уред - въже, топка, лента, обръч, а ансамблите -  победители в категориите  5 обръча или 3 ленти/2 въжета.

От началото на годината досега състезателките са участвали в Световните първенства в Montreal, Debrecen и Portimao. Следващото първенство ще се проведе в Петерсбург на 3-ти и 4-ти април.  Да пожелаем успех на момичетата!

Категории: художествена гимнастика България Гърция Каламата Световно първенство по художествена гимнастика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus